PREMI CLARA CAMPOAMOR 2020
María de los Ángeles Rozalén Ortuño (Albacete, 1986), de nom artístic Rozalén, és una de les principals veus de la nova cançó d'autor. Amb quatre treballs editats, ha captivat a públic i crítica a parts iguals. En el seu haver acumula distincions tan importants com quatre Discos d'Or, dos de Platí, un Goya, el Premi Nacional de Músiques Actuals 2021, tres nominacions als Latin Grammy, la Placa al Mèrit Professional de Castella-La Manxa o el reconeixement a Àlbum de l'any 2015 per Apple Music.
Vinculada a la música des de xicoteta de la mà de sa mare i la seua iaia, que li cantaven cançons, la futura artista va començar a rebre classes de ball i es va unir a la rondalla del barri de Fàtima d'Albacete (en què va participar 9 anys) com a guitarrista i tocant la bandúrria.
Amb tan sols 14 anys va compondre les seues primeres cançons i, dos anys després, amb 16, va fer el seu primer concert en un festival d'Albacete.
Va estudiar psicologia a la Universitat de Múrcia i té un Màster en Musicoteràpia. A més, té experiència en musicoteràpia amb pàrkinson i grups de col·lectius en risc d'exclusió social. És una important activista social que defensa amb la seua música els drets de les minories i comunitats més desfavorides. Sobre l'escenari, sempre està acompanyada per Beatriz Romero, intèrpret de llengua de signes. D'aquesta manera, defensa un espectacle inclusiu i dirigit a tothom.
La seua gran oportunitat va arribar en 2013, any en què va publicar el seu primer àlbum d'estudi, ‘Con derecho a…’, del qual es va extraure el single ’80 veces’, en el videoclip del qual (que va superar el milió de visites en YouTube en uns dies) participa Beatriz Romero, intèrpret de signes. ‘Comiéndote a besos’, el seu segon single, un tema dedicat a persones seropositives.
L'èxit assolit amb el disc li va permetre començar una gira nacional en què va esgotar les entrades en la major part dels seus concerts, així com fer el salt a Hispanoamèrica, on va donar a conéixer la seua música en països com l'Argentina o l'Uruguai.
Tal va ser l'acceptació de l'àlbum que Rozalén va rebre un Premi Dial com una de les artistes espanyoles de l'any, el premi Els Números 1 de Cadena 100 i un Disc d'Or per superar les 20.000 còpies venudes.
Dona compromesa amb el feminisme que ha trobat en la seua música i les seues lletres la plataforma perfecta per a fer arribar el seu missatge de lluita sobre l'evolució actual del feminisme. Així la seua cançó “La puerta violeta” s'ha convertit en un himne contra la violència de gènere i són innombrables els vídeos de denúncies, fotografies, cartells o muntatges que s'han realitzat per centres educatius, juvenils i altres col·lectius al seu entorn. La cançó“Las hadas existen” s'ha convertit en un símbol de l'apoderament femení, de la dona real i imperfecta, però màgica i poderosa.
Especialment personal és la seua cançó “Justo” en què, a través de la història del seu besoncle, llança un crit per la veritat, la justícia i reparació, reivindicant el dret a la memòria i dignitat de tantes famílies que encara no poden plorar als seus morts en un lloc digne.
En 2015, va llançar el seu segon disc ‘Quien me ha visto', conté temes com ‘Vuelves’, ‘Ahora’ o ‘Berlín’ (aquest últim forma part de la banda sonora de la pel·lícula “Perdiendo el norte”) i va aconseguir el número 1 de les llistes de vendes una setmana després de la seua publicació.
En setembre de 2017, Rozalén va presentar el seu tercer disc ‘Cuando el río suena…’ precedit per la cançó ‘Girasoles’ que transmet energia positiva i enalteix valors socials com l'empatia, la solidaritat, la sinceritat, la pau, la sensibilitat, la valentia i el compromís social, la igualtat i el respecte, i amb la qual va aconseguir el #1 en la llista de vendes espanyola. Actualment és ja Disc dePlatí i es va mantindre durant més d'un any en el Top 5 dels discos més venuts a Espanya. En 2019, l'artista va girar per Espanya, Llatinoamèrica i Europa presentant aquest aclamat treball, del qual també s'extrau l'himne feminista ‘La puerta violeta’. Aquest treball va rebre dues nominacions als Latin Grammy: Millor disc i Millor cançó de l'any.
Tres anys més tard, en l'octubre de 2020, va llançar ‘El árbol y el bosque’, el seu quart àlbum d'estudi i del qual s'extrauen cançons com ‘Este tren’, ‘Y busqué’ o ‘Aves enjauladas’, considerada aquesta última tot un himne en època de pandèmia. Rozalén va entrar directa al número 1 de la llista oficial de vendes espanyola. ‘Que no, que no’, inclosa en la BSO de ‘La boda de Rosa’, l'artista va rebre el seu primer Goya a la Millor Cançó Original en 2021 i una nova nominació als Latin Grammy com a ‘Millor disc de cançó d'autor’.
A partir de maig de 2021, l'artista va eixir de gira per a presentar aquest treball per tota Espanya i part de l'estranger. Aquest mateix any va obtindre el Premi Nacional de Músiques Actuals 2021 per “la seua sensibilitat i compromís” i “la qualitat artística del seu treball com a compositora i intèrpret”.
En 2020 el Consell Municipal de Dones d'Alaquàs li atorga el premi Clara Campoamor per la seu defensa dels drets de les dones que reivindica en les seues lletres musicals, convertides moltes d'elles en himnes feministes per la seua honestedat, la seua naturalitat i perquè, com la pròpia Rozalén explica, “faltava contar les coses des de la cançó d'autor, des de l’ésser dona”.