PREMI CLARA CAMPOAMOR 2007
Amelia Valcárcel (Madrid, 1950) és catedràtica de Filosofia Moral i Política de la UNED, membre del Consell d'Estat, vicepresidenta del Real Patronat del Museu del Prado i patrona de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo.
Valcárcel va desenvolupar la seua formació filosòfica a les universitats d'Oviedo i València. Ha sigut Consellera d'Educació i Cultura del Govern d'Astúries i directora o participant de deu projectes d'investigació en els últims quinze anys. Pertany a diversos consells (Fundació Carolina, Reial Institut Elcano), consells editorials, jurats, comissions i mecenatges. Ha presidit, coordinat i dirigit múltiples cursos i seminaris, nacionals i internacionals, i col·laborat en els doctorats d'universitats espanyoles i hispanoamericanes, la UIMP, el Centre d'Estudis Constitucionals i el Consell General del Poder Judicial. Al maig de 2011 va ser designada per a formar part de la comissió que decidiria el futur de la Vall dels Caiguts.
La seua vida acadèmica té dos vessants: la filosofia i el feminisme. Se la considera, dins de el feminisme filosòfic, part del corrent de la igualtat. Autora d'una desena de llibres, cinquanta capítols en obres col·lectives i més de cent articles, ha sigut dues vegades finalista del Premi Nacional d'Assaig amb els llibres “Hegel y la ética” (1987) i “Del miedo a la igualdad” (1993). Editora de “El concepto de igualdad” (1995), ha publicat “Sexo y filosofía” (1991, 93, 95 i 97), “La Política de las mujeres” (1997, 98, 2004), “Ética contra estética” (1998, Brasil 2005), “Los desafíos del feminismo ante el siglo XXI” (2000), del qual és editora, “Rebeldes” (2000), “Pensadores del siglo XX” (2001), del qual és també coordinadora i editora. Altres obres són “El sentido de la libertad” (2001) i “Ética para un mundo global” (2002-2007). Els seus llibres més recents són “Hablemos de Dios” (2007) en col·laboració amb Victoria Camps i “Feminismo en el mundo global” (2008, 2009).
Al llarg de la seua trajectòria ha rebut multitud de premis i distincions com:
2006. Medalla d'Astúries en la seua modalitat de plata, en reconeixement tant a la seua labor en el pensament feminista espanyol, com a la seua lluita per la igualtat i "arriscats plantejaments en el món de les idees", així com per la seua compromesa dedicació al món de la docència i investigació.
2007. Premi Clara Campoamor atorgat pel Consell Municipal de les Dones d'Alaquàs per la seua trajectòria contrastada en la defensa dels drets de les dones.
2010. Medalla a la Promoció dels Valors d'Igualtat atorgat pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.
2010. Premi Dones Progressistes, atorgat per la Federació de Dones Progressistes.
2015. Doctora Honoris Causa per la Universitat de Veracruz, a Mèxic, en reconeixement a la seua “excel·lent trajectòria professional i acadèmica en els camps de la filosofia i feminisme”.
2016. Doctora Honoris Causa per la Universitat de València i Gran Creu de l'Orde Civil d'Alfons X El Savi, atorgada pel Consell de Ministres, a proposta del Ministre d'Educació, Cultura i Esport del Govern d'Espanya atorgada a persones físiques espanyoles o estrangeres que hagen contribuït en grau extraordinari al desenvolupament de l'educació, la ciència, la cultura, la docència o la investigació.
2018. Premi Dones que Brillen, entregat per Iberdrola.
2019. Doctora Honoris Causa per la Universitat Autònoma de Nuevo León, a Mèxic.
2021. XVI Premi de les Lletres d'Astúries?.
2021. VI Premi Internacional Humanisme Solidari Erasme de Rotterdam.