Presentació
El Cant de la Carxofa se succeeix cada any sempre en dies consecutius (8 i 9 de setembre). Des de principis de setembre tenen lloc les festes majors d'Alaquàs que duren aproximadament dues setmanes.

El dia 8 de setembre es celebra la festa en honor a la Mare de Déu de l’Olviar i durant el dia nou, els actes es dediquen al Crist de la Bona Mort,

Poden considerar la Carxofa d’Alaquàs com l'expressió religiosa d'un poble que continua organitzant la mateixa celebració des de fa anys. La festa religiosa se succeeix any rere any tots els dies l’esmentats dies 8 i 9 de setembre.

La festa consisteix en una missa i una processó en honor de la Mare de Déu de l'Olivar el dia 8. Al finalitzar el recorregut de la processó el pas es deté a la porta de l’església on li espera un xiquet vestit d'àngel que li canta un poema musicat acompanyat d'una orquestra i un cor de veus blanques. El dia 9 els actes són semblants però en honor al Crist de la Bona Mort. Hi ha una missa al matí i una processó a la vesprada que acabarà igualment quan un altre xiquet interprete un vers amb diferent contingut però amb la mateixa música. Ambdós xiquet vestits d'àngels, igual que el cor, es col•loquen junt amb l'orquestra en un escenari elevat i sobre aquest, a uns dos metres del sòl s'eleva un artefacte amb forma de carxofa, on es col•loca el xiquet solista que canta el vers.

És una festa on la música té un paper fonamental però també la dansa, el vestuari, el protocol litúrgic, la poesia, els focs d’artifici…i moltes altres manifestacions artístiques estan presents servint totes elles a una festa popular tradicional i religiosa que s'ha conservat molts anys.

Totes les festes són expressions de la cultura d'un poble i per tant formen part del seu patrimoni cultural intangible. Aquesta té un origen antic i s'ha conservat a diferència de moltes altres semblants en la comarca de l'Horta que s'han arribat a perdre.