L'associació Cor de Vila d'Alaquàs, nascuda arran de la pandèmia i que promou l'educació en alimentació saludable, i l'associació d'hostaleria Ahora, han iniciat un projecte pilot per a recuperar en les cartes de bars i restaurants plats tradicionals locals o de la comarca. En la iniciativa col·laboren l'associació gastronòmica el Cullerot, la Unió Musical d’Alaquàs, Caixa Popular i l'Ajuntament d'Alaquàs.
La primera acció d'aquest projecte és la campanya per a posar en valor “l’Arròs al forn d’Alaquàs”, un senzill i nutritiu plat, també conegut com “arròs al forn de dejuni”, que es cuinava i assaboria tots els divendres en moltes llars de la població i que s'ha anat perdent. Per això, un total de 10 bars i restaurants locals ho incorporaran en les seues cartes, ja siga en el menú o per encàrrec.
“L’Arròs al forn d’Alaquàs”és un plat 100% vegetal a base d'arròs, cigrons o fesols blancs, creïlla, tomaca i una cap d'alls, que es cuina en cassola de fang artesanal, que és l'artesania típica de la població. Encara que també s'elaborava en altres municipis en època de Quaresma, és representatiu d'Alaquàs perquè era el plat de tots els divendres de l'any, més enllà de les etapes de dejuni cultural o religiós.
Per a promocionar el plat, que va nodrir a moltes generacions però que alguns sectors més joves no el coneixen, Cor de Vila i Ahora, amb la resta d'entitats i institucions col·laboradores, han llançat les “Jornades de l’Arròs al forn d’Alaquàs”, que se celebraran del 30 de maig al 12 de juny, amb la participació dels 10 locals.
Durant aquests dies, veïnes, veïns i visitants podran provar aquesta varietat d'arròs al forn en els bars i restaurants, bé perquè estarà en el menú o bé perquè es podrà sol·licitar per encàrrec. Encara que dins de la població es cuina amb diverses variants, l'hostaleria local ha pres com a base la recepta que va incloure Cor de Vila en el seu llibre “Receptes saludables de sempre”, que es va publicar al desembre de 2021. I quan passe el període de les jornades, el plat quedarà en les cartes dels locals, en el menú diari o per encàrrec.
En les jornades participen els següents negocis d'hostaleria: Fonda restaurant Almansa, Arrels Gastrobar Restaurant, Bar l’Ateneu d’Alaquàs, Bar-Restaurant L'Imperial, Restaurant La Nova Terreta, Vinoteca Larosa, Hotel Plaza Alaquàs, Bar San Francisco, Restaurant La Sequieta i Restaurant Arrocería Les Viandes de Larosa.
Un homenatge a mares, àvies i besàvies
La vicepresidenta de Cor de Vila i responsable del projecte d'alimentació saludable, Isabel Cosme, ha defensat el plat per “la seua senzillesa i les seues propietats nutricionals”, per la qual cosa convida a la població a recuperar-lo també a la seua casa. “A més, amb la recuperació d'aquest plat estem homenatjant les nostres mares, àvies, besàvies i rebesàvies, que durant segles han transmés els secrets de la bona cuina i que tenien la capacitat d'alimentar a tota la família, en moltes ocasions amb pocs recursos”, explica Cosme. I la presidenta, Marta Murciano, ha elogiat “la gran col·laboració d'Ahora en el projecte i el fet que siguen 10 els negocis els que vagen a implantar el plat”, a més d'agrair a Caixa Popular “el seu suport a Cor de Vila des del minut zero”.
Per part seua, el president d'Ahora, el xef Sebastián Romero, considera “molt interessant recuperar plats tradicionals d'Alaquàs perquè són la memòria gastronòmica d'un poble”. “No podem deixar que es perden receptes ni plats emblemàtics del nostre patrimoni. El Arròs al forn d’Alaquàs és curiós per la seua senzillesa, de fàcil elaboració i, alhora, sa i saludable. Un plat complet elaborat en cassola de fang”, expressa.
L'alcalde, Toni Saura, ha defensat aquesta iniciativa “sinèrgica i transversal” ja que la posada en valor d'un dels plats típics d'Alaquàs conjuga “l'enfortiment del sentiment de poble amb la promoció de l'alimentació saludable tan necessària en una societat de menjar ràpid i ultra processaments, i estimula al sector hostaler amb la incorporació en les seues cartes d'aquest plat, la qual cosa dona una imatge de coherència i col·laboració interassociativa” a més de “promocionar la tradició terrissaire d'Alaquàs atés que l'arròs es cuina amb cassola de fang de cul pla”.
Finalment, Josep Cuenca i Pilar Molina, que estan al capdavant de les dues oficines de Caixa Popular del municipi, respectivament, han destacat que “l'important és fer poble amb iniciatives com aquesta, que sempre secundarem, promocionar l'economia local i l'associacionisme i fer que la gent s'identifique”. “Esperem que la ciutadania responga i es faça partícip d'aquesta iniciativa de recuperació de patrimoni gastronòmic”, conclouen.