L'Ajuntament d'Alaquàs va fer entrega de la Medalla d'Or de la ciutat al seu primer alcalde de la democràcia, Albert Taberner, i a l'expresident de la Generalitat Valenciana, José Luis Olivas, el passat divendres. Aquest acte, que va tindre lloc al claustre del Castell d'Alaquàs, vol simbolitzar la gratitud dels alaquasers i alaquaseres cap als que, amb el seu impuls democràtic, la seua generositat i la seua capacitat de decisió van fer possible que les portes del Castell tornaren a obrir-se, donant així una enorme perspectiva de llibertat i cultura per a la ciutat valenciana.
La recuperació del Castell per al Patrimoni del poble i la seua conversió en un espai públic ha sigut "un dels projectes més ambiciosos" que la ciutat ha portat a terme al llarg de la seua història, segons l'Alcalde d'Alaquàs. Però, els grans projectes sempre necessiten persones que decidisquen comprometre's amb les causes, com és el cas dels dos premiats amb la Medalla d'Or.
Albert Taberner Ferrer va ser el primer alcalde d'Alaquàs de la democràcia. Ja en 1979, va afrontar la ingent tasca d'assentar les bases per a la convivència democràtica del conjunt de ciutadans i ciutadanes i unir esforços per a poder ser el representant de tots, per damunt d'adscripcions polítiques. Ell va ser qui va plantejar per primera vegada la premissa que el Castell podia i havia de ser propietat dels alaquasers i alaquaseres. És per açò que la localitat ha contret amb Albert Taberner un important deute històric i col·lectiu, que es va materialitzar divendres amb la imposició de la Medalla d'Or, màxima distinció de la ciutat.
Per la seua banda, l'altre premiat, José Luis Olivas, va assumir com a president de la Generalitat Valenciana en 2002, la decisió de situar-se del costat de les aspiracions d'Alaquàs i de l'anhel dels seus ciutadans, i va autoritzar la urgent ocupació del Monument Històric Nacional per a la seua rehabilitació. Des de l'honradesa política de les seues responsabilitats, José Luis Olivas, va impulsar el suport incondicional del Govern que llavors presidia. Ara, des de la seua responsabilitat al capdavant de la principal institució financera de la Comunitat, ha continuat prestant el seu suport, el seu alé i el seu compromís amb la cultura. A més, Olivas és castellà manxec de naixement, com quasi els 20.000 ciutadans i ciutadanes que viuen a Alaquàs, però se sent compromés amb esta la seua terra i la seua gent.
Una ciutat que té a bé ser generosa amb els que fins a ella arriben per a buscar futur i prosperitat, "ha de ser també agraïda amb tots aquells que es comprometen amb les nostres gents", va assenyalar l'Alcalde. "Crec fermament que la generositat política és indispensable per a sumar suports i esforços".
El ple municipal va aprovar per unanimitat a l'abril del 2007 la concessió de la distinció a Albert Taberner i a José Luís Olivas que l'Alcalde d'Alaquàs, Jorge Alarte, els va imposar. Distinció de gran importància que abans només havia rebut el rector de l'església de la Mare de Déu de l'Olivar i president de la revista Saó, Vicent Cardona.
A l'acte van assistir destacades personalitats de la vida política i social de la Comunitat, com el subdelegat del Govern a València, Luis Felipe Martínez, el rector de la Universitat de València, Francisco Tomás, el president de la Cambra de Comerç de València, Arturo Virosque, la cap de gabinet de la presidenta de Les Corts i excap de gabinet de José Luis Olivas, Pilar García Argüelles i alcaldes dels municipis veïns de Picassent, Aldaia i Alcásser. Al final de l'acte, l'Orfeó d'Alaquàs va interpretar diverses peça de música de cambra.
.......................................................................
🔹Alaquàs retira la medalla d'or de la ciutat a José Luis Olivas:
- Amb data 27 de novembre de 2014, l'Ajuntament d'Alaquàs va portar al Ple una moció d'alcaldia per a la retirada de la medalla d'or del municipi a José Luis Olivas en la seua condició de president de la Generalitat Valenciana en 2002:
- Acta i documentació relacionada: https://www.alaquas.org/documento/21850