Amelia Tiganus va nàixer en Galati, Romania, en 1984 i actualment resideix a Euskadi. És escriptora, activista feminista i formadora en cursos i tallers de sensibilització i prevenció la prostitució i la violència sexual. Li agraden els gats, els bons llibres i la vida.
Fa poc va complir el seu somni d'accedir a la Universitat i està cursant el Doble Grau de Periodisme, Publicitat i Relacions Públiques per la UDIMA. En els últims set anys ha impartit més de cinc-centes conferències, xarrades i tallers per tot el territori espanyol i per altres països d'Europa i Amèrica Llatina. Ha rebut diversos premis i reconeixements a la seua labor en pro dels Drets humans de les dones i les xiquetes.
En 2019 va rebre el reconeixement al compromís mostrat per aconseguir una societat lliure de violència contra les dones, entregat pel Ministeri d'Igualtat i el Govern d'Espanya. És fundadora de Emargi, una associació dedicada a lluitar de manera integral per un futur lliure d'explotació sexual i reproductiva de dones i xiquetes amb una dimensió local, nacional i internacional. Després d'un procés de reflexió de totes les fundadores de Emargi a principis de 2022 van decidir crear, de manera paral·lela a l'associació, una cooperativa d'iniciativa social amb el mateix nom.
És també cofundadora i coordinadora de l'Escola Abolicionista Internacional, un projecte destinat a la divulgació feminista i la sensibilització i formació de la societat civil. Tiganus és una interlocutora experta en constant agitació i denúncia en els mitjans de comunicació. Ha concedit entrevistes als principals diaris nacionals i a nombrosos periòdics i revistes independents i programes de ràdio i televisió, compartint l'experiència viscuda, el pensament teòric i el relat de qui ha convertit la lluita feminista en el sentit de la seua vida després d'haver sigut víctima de tràfic i explotada sexualment durant cinc anys en prostíbuls espanyols.
És autora i ha participat en la redacció de diversos articles acadèmics i ha publicat en Atlàntiques, revista internacional d'estudis feministes, concretament en el seu monogràfic La prostitució: entre vells privilegis masculins i nous imaginaris neoliberals. El seu còmic “Amelia: història d'una lluita” (Serendipia, 2021) i el seu llibre, “La revolta de les putes: de víctima a activista” (Edicions B, 2021) gaudeixen de molt d'èxit i bones crítiques. Pròximament es publicarà la seua tercera obra, el llibre “Mai vaig ser una qualsevol”. Col·labora activament amb diverses associacions a Espanya i Amèrica Llatina, participant en projectes d'incidència política i d'apoderament personal i polític de grups de dones.
En 2023 se li concedeix el Premi Clara Campoamor atorgat pel Consell Municipal dels Dons d'Alaquàs per la seua trajectòria professional implicada amb la igualtat entre sexes, la no discriminació i la lluita pels Drets de les dones.