CONSELL MUNICIPAL D'INCLUSIÓ I DRETS SOCIALS
Per acord plenari de 25-01-2024, i prenent com a base les prescripcions obligatòries contingudes en el Decret 217/2022 de 16 de desembre, del Consell, pel qual es regula el Consell Valencià d’Inclusió i Drets Socials, els consells locals i zonals d’inclusió, l’òrgan de concertació i l’Observatori del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, es va aprovar una nova composició del Consell Municipal d’Inclusió i Drets Socials aprovat per Acord Plenari de 20 de desembre de 2018 i s’amplien les seues funcions d’acord, tot resultant la següent:
A) COMPOSICIÓ
– Presidència, que correspondrà a l’alcalde o alcaldessa del municipi, que podrà delegar en la Vicepresidència en casos d’absència o malaltia.
– Vicepresidència, que correspondrà a la regidora o regidor amb competència en matèria de serveis socials del seu govern municipal.
– Secretaria, que correspondrà a la secretària o secretari de l’ajuntament de la localitat, que actuarà amb veu però sense vot.
– Les següents vocalies:
-
Un/a Regidor/a de cada grup municipal que conformen la Corporació.
-
Un/a representant per cadascuna de les associacions veïnals més representatives identificades en el Pla Estratègic Zonal (PEZ) vigent, amb un màxim de tres vocals.
-
Un/a representant per cadascuna de les associacions de persones usuàries de serveis socials més representatives identificades en el PEZ, amb un màxim de tres vocals.
-
Un/a representant per cadascuna de les entitats representatives dels interessos de la ciutadania o d’organitzacions de dones que presten o reben serveis socials, d’associacions de dones majors o d’ames de casa identificades en el PEZ, amb un màxim de tres vocals.
-
Un/a representant per cadascuna de les organitzacions empresarials i sindicals més representatives a nivell local, garantint un mínim d’una persona per les organitzacions empresarials i una altra de les organitzacions sindicals, amb un màxim de tres vocals en cada cas.
-
Un/a representant per cadascuna de les professions dels diferents professionals que formen l’equip tècnic de Serveis Socials, (Treball Social, Educació Social, Integració Social, etc.), amb un màxim de quatre vocals, a més de la Directora dels Serveis Socials Municipals.
-
Un/a representant de les entitats d’iniciativa privada col•laboradores amb l’SPVSS de l’àmbit local identificades en el PEZ, amb un màxim de dos vocals.
-
Un/a representant de cada consell sectorial municipal que estiga constituït o es puga constituir en el futur: Consell de les Dones, Consell Escolar, Consell dels Xiquets i Xiquetes, etc.
-
La persona titular de la conselleria de Serveis Socials que aquesta designe a aquests efectes.
B) FUNCIONS:
a) Participar en l’elaboració d’informes anuals sobre la situació de les necessitats socials i dels serveis socials en la localitat o la zona de què es tracte, i fer-ne difusió pels mitjans telemàtics i altres que es consideren adequats.
b) Fer el seguiment i l’avaluació dels processos i dels resultats desenvolupats en matèria de serveis socials.
c) Aprovar el reglament de funcionament intern del consell.
d) Crear les meses de treball per a debatre temes concrets de l’àmbit dels serveis socials, si es considera necessari o oportú.
e) Coordinar i supervisar les meses de treball que es creen eventualment en el marc del consell.
f) Emetre informes que els encomane l’ajuntament de la localitat sobre matèries de competència municipal en l’àmbit dels serveis socials.
g) Emetre i formular propostes i suggeriments en relació amb el funcionament dels serveis socials municipals, zonals i autonòmics.
h) Afavorir la coordinació entre les institucions i els actors que actuen en l’àmbit dels serveis socials.
i) Promoure la participació comunitària en la localitat o en els municipis de la zona, de manera que es fomente l’associacionisme.
j) Ser informats sobre la gestió dels serveis socials de la localitat o dels municipis integrants de la seua zona.
k) Promoure fórmules que permeten la màxima informació ciutadana i fomentar actuacions de sensibilització ciutadana en matèria de serveis socials.
l) Desenvolupar jornades formatives, tallers o activitats en matèries de participació i serveis socials.
m) Estimular, guiar, orientar en la creació de teixit social en matèria d’organitzacions sense ànim de lucre o organitzacions socials, especialment en entorns locals.
n) Altres que les administracions competents els puguen encomanar.
ñ) Proposar actuacions al CVIDS i implantar els programes o les iniciatives de caràcter institucional que aquest promoga.
o) Canalitzar les propostes i els suggeriments de la iniciativa social o de les diverses administracions públiques que contribueixen a una qualitat més alta i una aportació de benestar en l’àmbit dels serveis socials.
p) Afavorir la coordinació interinstitucional quant a la implantació de polítiques orientades als serveis socials.
q) Informar periòdicament el Consell Valencià d’Inclusió i Drets Socials de les seues deliberacions, decisions i memòries, i traslladar-li les seues actes, així com de la creació, la modificació o la supressió dels diferents consells locals o zonals d’inclusió i drets socials.
r) Exercir de comissió permanent de seguiment de la renda valenciana d’inclusió i del Pla valencià d’inclusió i cohesió social, en el seu àmbit local, de conformitat amb el que disposa la Llei 19/2017, de 20 de desembre, de la Generalitat, de renda valenciana d’inclusió, amb la finalitat d’afavorir el seguiment de la seua implementació i gestió, així com la sensibilització, coordinació, anàlisi i propostes de millora d’aplicació de la llei esmentada.
s) Seguiment, avaluació, compliment i avaluació del pressupost en relació amb el Pla Municipal d’Inclusió i Drets Socials.
C) FUNCIONAMENT:
a) La duració dels nomenaments de les persones membres dels consells serà de quatre anys, renovable per quatre anys més.
b) La substitució de persones membres dels consells es farà mitjançant una sol•licitud per escrit de les entitats interessades.
c) Tota vocalia haurà de comptar amb persona titular i suplent. Ambdues seran designades per escrit per l’entitat que representen.
d) En el cas de les vocalies corresponents a personal empleat públic al servei de l’Administració de la Generalitat, i les substitutes corresponents, aquestes seran proposades i nomenades per la persona titular de la conselleria a la qual estiguen adscrites.
e) Les persones membres dels consells deixaran de ser-ho per les causes següents:– Per expiració del seu mandat.– Per voluntat expressa de l’entitat que representen.– Per voluntat pròpia.– Per dissolució de l’entitat representada. En els supòsits segon, tercer i quart, la baixa com a membre del Consell es materialitzarà mitjançant una comunicació escrita de la persona afectada o de l’entitat a la qual representa dirigida a la Presidència del Consell.
f) Periodicitat de les sessions. El ple es reunirà, com a mínim, dues vegades per any. Podrà reunir-se de manera extraordinària i justificada, siga a sol•licitud de la Presidència del Consell o a demanda d’un terç dels vocals. Les sessions plenàries del consell s’hauran de dur a terme sempre que hi estiguen presents almenys la meitat de les persones membres, incloent-hi, de manera ineludible, les persones que ocupen la presidència, la vicepresidència i la secretaria.
g) Seu dels consells. La seu dels consells locals és el municipi de la localitat.
h) Ordre del dia. L’ordre del dia de les sessions dels consells es consensuarà entre la Presidència i la Vicepresidència, oïdes les propostes dels membres. La secretaria haurà d’enviar l’ordre del dia consensuat a totes les persones membres d’aquests, juntament amb la convocatòria de la sessió.
i) Convocatòries. Les convocatòries de les sessions plenàries les haurà d’elaborar la Secretaria, per ordre de la Presidència del Consell. Les convocatòries s’hauran de transmetre a les persones membres del consell respectiu amb una antelació de quinze dies naturals, juntament amb el material sobre els assumptes que es tractaran en el ple i una còpia de l’acta de la sessió anterior.