El Castell d’Alaquàs,seu de la Federació d'Associacions d'Estudis Locals de la Comunitat Valenciana, va acollir el divendres 27 d’octubre el Premi Bernat Capó de Cultura Popular 2023 que atorga l’ETNO, el Museu Valencià d’Etnologia. En l’acte van estar presents el Regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alaquàs, Fran Evangelista, el Diputat de Cultura, Paco Teruel, el president de l’Institut d’EStudis Comarcals de l’Horta Sud, Josep Maria Tarazona, la Directora d’Edicions del Bullent, Núria Sendra, el Director de L’ETNO, Joan Seguí, i el secretari del jurat, Josep Vidal. L’acte va comptar amb l’actuació del grup Krama.
El premiat d’aquesta convocatòria ha sigut Joan-Lluís Monjo Mascaró per l’obra ‘El seculòrum i la seculera. Contes i acudits llicenciosos valencians de tradició oral’, un treball dedicat al folklore narratiu valencià que està vinculat a l'expressió del sexe. Té com a objectiu principal la posada en valor d'un subgènere que no havia sigut, fins ara, recopilat i estudiat de manera monogràfica. El text premiat suposa una aportació a la rondallística valenciana, amb una antologia de més d'un centenar de contes i acudits recopilats de la tradició oral i és el resultat d'un treball de camp dut a terme en diverses poblacions tant de l'àrea lingüística valenciana com castellana. De manera introductòria, el treball oferix un estudi per a entendre aspectes relacionats amb els relats transcrits, com els recursos humorístics en què es basen o les fonts i els àmbits que es van difondre.
El premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular ret homenatge a este intel·lectual nascut a Benissa, que va desenvolupar la seua tasca com a periodista en diferents mitjans de comunicació (Saò, El temps, Mediterráneo, Levante). Així mateix va posar en marxa projectes de comunicació amb clara vocació valenciana com a Diario de Valencia o Noticias al Día. La seua tasca com a escriptor va tractar diferents temes dels quals cal destacar el seu assaig Costumari valencià, 1992-94.
Edicions del Bullent i diferents institucions públiques com a L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia (Diputació de València), la Mancomunitat Cultural de la Mariana Alta i l'Ajuntament de Dénia, van posar en marxa este premi literari el 1999, amb l'objectiu de fomentar la investigació i la divulgació de treballs vinculats a l'estudi de la cultura popular valenciana, tant material com immaterial.