Natalia Ureña Palazuelos i Ángela Cruzado Castillo seran enguany les xiquetes que interpretaran el Cant de la Carxofa en honor a la Mare de Déu de l’Olivar i al Crist de la Bona Mort. Així es va decidir ahir dimarts 3 de setembre en la tradicional Prova de Veu de l’Àngel que se celebra cada any, un acte obert que convida als veïns i veïnes a triar, amb les seues votacions personals, la veu que escoltaran en aquest cant els propers dies 8 i 9 de setmbre.
L’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura, membres de la Corporació Municipal i representants dels col·lectius organitzadors: la Unió Musical d’Alaquàs, l’Associació d’Amics i Amigues del Cant de la Carxofa, Caixa Popular, la Confraria de la Mare de Déu de l’Olivar i els Clavaris del Crist 2024 van estar presents en l’acte al qual van assistir també les Falleres Majors d’Alaquàs per al 2025, Natalia Martínez Carrasco i Carla Soria Álvarez, Junta Local Fallera i la Jutgessa de Pau d’Alaquàs, Pilar Latorre. Van estar presents també representants de diferents administracions com el Subdelegat del Govern a la Comunitat Valenciana, José Rodríguez Jurado, l’Alcalde d’Aldaia, Guillermo Luján, la Regidora de Cultura i diputada provincial, Empar Folgado, la Regidora de Cultura de Catarroja i diputada provincial, Dolors Gimeno, el Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manises, Xavier Morant, l’Alcaldessa de Piles, Cristina Fornet, representants de la Fundació Horta Sud, de l’associació Amics de la Carxofa Castellar-Oliveral, de l’associació Verge del Carme de València i de la Confraria del Crist dels Afligits de Canyamelar.
En l’acte es va agrair el treball que realitzen entitats, empreses, col·lectius i organismes en la realització d’aquest acte. A les impremtes del poble: ALAGRAF, Miguel García, Estudi Taller de Serigrafia i La Plaça . A la clínica dental Soldents, Café soy, al dissenyador Ramon Cosme, a les Ames de Casa Tyrius, a l’Associació Fotogràfica d’Alaquàs, a les associacions CAdA i AHORA, a José Santandreu i creador del trofeo Carxofa d’Honor.
El Cant de la Carxofa és un tret que defineix i diferencia la cultura d'Alaquàs. Per això, és una de les tradicions més emotives per als seus veïns, els quals esperen impacients la seua arribada durant l'any. La peça que cantaran els xiquets i xiquetes els dies 8 i 9 és una composició musical del segle XVII que solament perviu a municipis de l'àrea metropolitana com Alaquàs. En l’acte es va posar de relleu el treball que s’està realitzant perquè la Carxofa, considerada com a Festa d’Interès Turístic Provincial des de l’any 2010 i Bé de Rellevància Local des del 2022, siga declarada Bé d’Interès Cultural Immaterial, reconeixement màxim per a aquest tipus de manifestació cultural.
Enguany han estat 40 els xiquets i xiquetes d'Alaquàs que s’han presentat i finalment l'elecció es va haver de realitzar entre les sis finalistes que van protagonitzar l’acte de diumenge. Mesos abans d'aquest gran dia es va realitzar una convocatòria que es va fer arribar a totes les escoles del municipi. Així, els professors de música, que van ser felicitats durant l'esdeveniment i van rebre un obsequi, van difondre aquesta oportunitat. Una vegada inscrits, la preparadora Rut García Martínez, el treball de la qual també es va destacar al llarg de la cerimònia i també va rebre un obsequi, els prepara per a cantar la tradicional peça. Va destacar també en l’acte la tasca realitzada per Quique Parreño, director de la Jove Orquestra de la Unió Musical d'Alaquàs per l’acompanyament musical, que també va ser reconegut.
Durant l’acte es va procedir al lliurament de la Carxofa d’Honor 2024 que ha sigut per a Mati Alós Moret i es va realitzar també un reconeixement especial com a Soci d’Honor a títol pòstum a José Antonio Murillo. Van ser lliurats per l’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura, la presidenta de l’Associació Amics i Amigues del Cant de la Carxofa, Maria Alfonso, i Maximiliano Pérez, en representació de Caixa Popular.
Pots escoltar les declaracions de les xiquetes que interpretaran el cant ací:
https://www.youtube.com/watch?v=j74wk3o1Yp0