El Castell d’Alaquàs va acollir ahir dimecres 28 de febrer l’Acte Institucional de Nomenament d’Enric Juan Redal com a Fill Adoptiu d’Alaquàs. Un data històrica molt especial amb la qual es commemora la recuperació i obertura pública del Castell d’Alaquàs com a centre cultural per a la ciutadania.
En l’acte van estar presents l’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura, regidores i regidors de la Corporació Municipal, els Alcaldes i Alcaldessa que han governat Alaquàs durant la història, la Jutgessa de Pau i el Jutge de Pau substitut, l’Alcalde d’Aldaia, els proponents del reconeixement: Clavaris de la Mare de Déu de l’Olivar 1981 i Associació Cor de Vila, associacions i persones que a títol personal han donat suport a la iniciativa així com membres de l’equip de redacció de Quaderns d’Investigaci i representats de Caixa Popular.
L’acte es va iniciar amb una interpretació a càrrec de via Heraclia i una actuació musical protagonitzada per les components del Quintet Casulana. Després es va projectar un vídeo protagonitzat per una representació de persones, col·lectius i entitats que van mostrar a través de les seues declaracions la seua estima per Enric Juan. Aquest vídeo es pot visualitzar a través d’aquest enllaç: https://youtu.be/mchE2V0iuEE
A continuació es va donar lectura a l’Acta oficial de Nomenament i es va projectar un reportatge protagonitzat per Enric Juan Redal a través del qual es va donar a conéixer més a fons com va arribar a Alaquàs i com va iniciar el seu treball d’investigació al municipi gràcies a la gent que va conéixer i que el va ajudar a realitzar-ho i que han fet possible aquest “reconeixement col·lectiu”. Es pot visualitzar en aquest enllaç: https://youtu.be/4DnkoyFbHcA
Per a procedir al nomenament oficial va intervindre l’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura, que va destacar que “si hi ha una paraula que defineix Enric Juan és generositat. Estic convençut que Enric ha sigut la persona que més ha influït els últims 50 anys en que Alaquàs siga hui com és, un poble millor”. El primer edil va destacar la seua tasca d’investigació història gràcies al seu treball en Quaderns d’Investigació, la seua capacitat de treball en equip i el seu assessorament durant dècades a tots els alcaldes de l’època democràtica. Per a completar el seu discurs, l’Alcalde va afegir altres paraules que descriuren Enric: compromís i humanitat. “És un honor presidir aquest acte en què tractem humilment de tornar una part del que tu has donat per Alaquàs”. A continuació, l’Alcalde va lliurar la Clau del Castell d’Alaquàs a Enric Juan així un diploma en reconeixement.
Enric Juan va mostrar el seu agraïment a totes les persones, col·lectius i institucions que han fet possible amb el seu treball aquest reconeixement i els 46 anys de treball per Alaquàs. “Darrere d’aquest treball hi ha molta gent generosa i humil que amb el seu esforç ho ha fet possible”. Va recordar la data en què va arribar a Alaquàs l’any 1971 com a professor d’Història de l’institut de secundària, conegut actualment com IES Doctor Faustí Barberà i com es va centrar en investigar Alaquàs i el seu Castell, com a símbol de poder i tot el que envoltava. “Per això va nàixer Quaderns d’Investigació, per a recuperar i reivindicar la vida de la gent del poble i la propietat sentimental del Castell d’Alaquàs”. En aquella època, la Clavaria de la Mare de Déu de l’Olivar 1981 va iniciar amb ell la publicació Quaderns d’Investigació d’Alaquàs, publicació que el passat 28 d’abril rebia la Medalla d’Or de la Ciutat reconeixent més quatre dècades de treball d’investigació sobre la població i sobre les persones que han viscut a Alaquàs al llarg de la història. Enric Juan és també el cronista oficial del municipi i ha participat en la fundació de diferents moviments i organitzacions comarcals a l’Horta Sud com l’Institut d’Estudis Comarcals, afavorint l’aparició de moltes persones investigadores a la comarca de l’Horta Sud i l’estima per la història local i comarcal. Ha sigut també director de l’antic Centre d’Estudis de Professorat de Torrent.